Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Το πέτρινο Γεφύρι της Άρτας (1602-1606 μΧ)



Το πέτρινο γεφύρι της Άρτας, είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το χρωστάει στο θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα, που η λαϊκή μούσα τον έκανε τραγούδι. Η αρχική κατασκευή του γεφυριού τοποθετείται στα χρόνια της κλασικής Αμβρακίας επί βασιλέως Πύρρου Α. Αυτό είναι φυσικό, δεδομένου ότι σε αυτά τα μέρη αναπτύχθηκε αξιόλογος πολιτισμός από τα προχριστιανικά ακόμη χρόνια. Συνεπώς, οι αρχαίοι Αμβρακιώτες
είχαν ανάγκη να κατασκευάσουν στο σημείο αυτό κάποιο πέρασμα, γεφύρι, έργο που ασφαλώς θα βελτιώθηκε στα Ελληνιστικά χρόνια, όταν ο βασιλιάς Πύρρος Α έκανε την Αμβρακία πρωτεύουσα του κράτους του, κι ακόμη αργότερα - στα ρωμαϊκά χρόνια - με την άνθηση της Νικόπολης και την αύξηση της εμπορικής κίνησης. Τη σημερινή του μορφή, το Γεφύρι της Άρτας απέκτησε το έτος 1602-1606 μΧ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Γεφυριού της ‘Αρτας έγινε από έναν Αρτινό παντοπώλη, τον Ιωάννη Θιακογιάννη ή Γυφτοφάγο, ο οποίος προφανώς είχε εμπορικές δραστηριότητες και είχε ενδιαφέρον για τη διάβαση του Αράχθου ποταμού από τα μουλάρια με τα φορτία του. (Σεραφείμ Ξενόπουλος ο Βυζάντιος, μητροπολίτης Άρτας: «Δοκίμιον περί Άρτης και Πρεβέζης», 1884). Δυστυχώς τα στοιχεία που μας παρέχουν οι αρχαίες πηγές είναι ελάχιστα και γι' αυτό είμαστε αναγκασμένοι να στηριχθούμε για τη μελέτη του στο ίδιο το κτίσμα.



Περιγραφή του γεφυριού της Άρτας: Το σημερινό μήκος του Γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 145 m, και το πλάτος του είναι 3,75 m. Οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους. Τα βάθρα του είναι κτισμένα με μεγάλους κανονικούς λίθους κατά το ισοδομικό σύστημα, με επίστεψη, έτσι που θυμίζουν τοιχοποιία ελληνιστικών μεγάρων. Αυτή λοιπόν η δομή των βάθρων μαρτυρεί ότι το γεφύρι θεμελιώθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, και -κατά την άποψη του μελετητή Γιάννη Τσούτσινου - πιθανότατα είναι έργο του Πύρρου (3ος π.χ. αιώνας). Σύμφωνα με διαπιστώσεις του Φ. Πέτσα, αρχαιολόγου που παρακολούθησε τις εκσκαφές για τη στήριξη σιδερένιας γέφυρας πλάι στην παλιά στα χρόνια της κατοχής, το ίδιο χτίσιμο συνεχίζεται μέχρι τα κατώτατα θεμέλια του γεφυριού. Πάνω σ' αυτά τα βάθρα, κατά την άποψη ορισμένων μελετητών, κτίστηκαν κατά τη Βυζαντινή εποχή (πρώτη περίοδος του Δεσποτάτου της Ηπείρου) ή κατά την άποψη άλλων στην πρώτη μεταβυζαντινή περίοδο, τέσσερις μεγάλες καμάρες, μεταξύ των οποίων παρεμβλήθηκαν στα ποδαρικά τους καθώς και στα ακρινά σκέλη του γεφυριού οκτώ συνολικά μικρά τοξωτά ανοίγματα, για να διοχετεύονται τα νερά σε περίπτωση πλημμύρας. Η τοιχοποιία της ανωδομής είναι ομοιόμορφη με μικρούς κανονικούς λίθους. Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη καμάρα, που λόγω του ανοίγματός της ήταν περισσότερο επισφαλής, από άγνωστη αιτία γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε στην τουρκοκρατία, και είναι ακριβώς αυτή η ανακατασκευή της ψηλής καμάρας που γέννησε το θρύλο της στοίχειωσης της γυναίκας του πρωτομάστορα και το αντίστοιχο δημοτικό τραγούδι.

«Σαράντα πέντε μάστοροι και εξήντα μαθητάδες,
Γεφύριν εστεριώνανε στής Άρτας το γεφύρι.
Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν…»

Σύμφωνα με σωσμένες γραπτές μαρτυρίες η κατασκευή αυτή έγινε το έτος 1612 μΧ, οι εργασίες κράτησαν τρία χρόνια, μέχρι το 1615 μΧ και η νέα καμάρα έγινε ακόμη ψηλότερη. Κατά τη διάρκεια του Επαναστατικού Αγώνα του 1821 το γεφύρι της Αρτας έγινε θέρετρο της Μάχης της Αρτας όπου έλαβε μέρος ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Ιωάννης Μακρυγιάννης. Τα θύματα της μάχης αυτής οι Τούρκοι τα αποκεφάλισαν και τα έστησαν σε φανούς πάνω στο γεφύρι για παραδειγματισμό.

Το γεφύρι της Άρτας μετά την απελευθέρωση: Το έτος 1881 μΧ, όταν απελευθερώθηκε η Άρτα, το γεφύρι ήταν το σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας με την τουρκοκρατημένη Ελλάδα. Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο στο δυτικό άκρο του γεφυριού, που κτίστηκε το έτος 1864 μΧ από τον αυστριακό αρχιτέκτονα Τσίλερ και σήμερα στεγάζει το λαογραφικό μουσείο, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως Οθωμανικό φυλάκιο της Γέφυρας και αργότερα, μετά το έτος 1881 μΧ, ως μεθοριακός σταθμός, Τελωνείο των Τούρκων. Στο τέλος της δεκαετίας του 1930 πλάι στα αρχαία βάθρα προστέθηκαν και τσιμεντένια - αισθητικά εκτρώματα - για τη στήριξη ξύλινης αρχικά γέφυρας, την οποία οι Γερμανοί κατακτητές, ενίσχυσαν με σιδηροδοκούς για τη διέλευση των οχημάτων τους. Το έτος 1944 όταν οι Γερμανοί ναζί απεχώρησαν, διέταξαν να ανατιναχθεί το πέτρινο Γεφύρι της Άρτας, αλλά ο γερμανός σαμποτέρ προφανώς εκτίμησε το μέγεθος του εγκλήματος, δεν υπάκουσε στη διαταγή και το γεφύρι σώθηκε. Υπάρχει η φήμη ότι ο σαμποτέρ ήταν αρχαιολόγος στο επάγγελμα, και ήδη γίνονται ιστορικές έρευνες για να αποκαλυφθεί το όνομά του ώστε να βραβευθεί έστω και μετά θάνατον από τον Δήμο Αρταίων. Το έτος 1945 κατασκευάσθηκε κανονική σιδηρογέφυρα η οποία σε συνδυασμό με τις χονδροειδείς τσιμεντοβάσεις της κατέστρεψε τη βόρεια όψη του Παλιού γεφυριού και το 1950 κατασκευάσθηκε η σημερινή τσιμεντένια γέφυρα 100m από το πέτρινο γεφύρι.


Εργασίες στερέωσης

Μόλις πριν λίγα χρόνια, την δεκαετία του 80, επί εποχής υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, απαλλάχτηκε το μνημείο απ' αυτούς τους «κακοήθεις όγκους» του και με τις εργασίες στερέωσης ξαναβρήκε την αρχική του λάμψη. Έγιναν σημαντικές στερεωτικές εργασίες (στην τότε φωτογραφία φαίνονται τα μεταλλικά στηρίματα) και πολλές τσιμεντενέσεις. Τα έργα αυτά κόστισαν τότε 200.000.000 περίπου δραχμές.


Ο Πλάτανος του Αλή Πασά

Στην ανατολική όχθη του Αράχθου, κοντά στην αρχή της γέφυρας, μπροστά στην ταβέρνα «Πρωτομάστορας» σώζεται ο μεγάλος πλάτανος του Αλή Πασά. Λέγεται ότι στον ίσκιο του καθόταν ο Αλή Πασάς και απολάμβανε κρεμασμένους απ' τα κλαδιά του όσους είχε καταδικάσει σε θάνατο με απαγχονισμό. Σ' αυτό το μακάβριο θέαμα μας μεταφέρει το δημοτικό τραγούδι: «Τι έχεις καημένε πλάτανε και στέκεις μαραμένος με τις ριζούλες στο νερό; Αλή πασάς επέρασε και δεν μπορώ να πιώ».


Το φράγμα της ΔΕΗ ΥΗΣ Πουρναρίου

Μετά την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος της ΔΕΗ στό Πουρνάρι Πέτα από Σοβιετικούς κατά τα έτη 1976-1981 δεν υπάρχει πλέον συνεχής ροή στο ποτάμι του Αράχθου. Τα δυναμό ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάσθηκαν στο Leningrad (σήμερα Αγία Πετρούπολη) και ο άξονας περιστροφής των δυναμό διαμέτρου 1m είναι κατασκευασμένος από κράμα ανοξείδωτου χάλυβα με Χρωμιοβανάδιο. Όταν βρεθείς δίπλα του και τον ακούσεις να περιστρέφεται σε πιάνει δέος!!! Έτσι «το μνημείο έπαψε να δροσίζει τα πόδια του, κατάντησε εκκλησιά χωρίς εικόνες, βρύση χωρίς νερό» όπως έχει γραφεί γλαφυρά. Το έτος 1983 για τον ίδιο λόγο της ακανόνιστης ροής υδάτων το γεφύρι διέτρεξε θανάσιμο κίνδυνο και τότε τοποθετήθηκαν σειρές από ενσύρματες λίθινες κροκάλες στον πυθμένα της κοίτης. Το κόστος του ΥΗΣ Πουρναρίου Αράχθου κόστισε 5.000.000.000 δραχμές, διήρκεσε 10 χρόνια και κατασκευάσθηκε εξ ολοκλήρου από Σοβιετικούς με Ελληνική συμμετοχή. Τη συμφωνία κατασκευής υπέγραψε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον τότε Πρόεδρο της ΕΣΣΔ Leonid Breznev. Παλιός τεχνικός της ΔΕΗ δήλωσε ότι το κάθε Σοβιετικό δυναμό από τα 4, μεταφέρθηκε με πλοίο στο λιμάνι της Πρέβεζας και μετά με τεράστιο Σοβιετικό φορτηγό με εβδομήντα ρόδες (οδηγούμενο από γυναίκα) μεταφέρθηκε στο Πέτα όπου με Σοβιετικό γερανό εμπακτώθηκε στο οπλισμένο σκυρόδεμα της βάσης εκροής. Η αμοιβή των Σοβιετικών έγινε όχι σε δραχμές, ρούβλια, ή δολάρια, αλλά σε ΕΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ. Επί 10 χρόνια (1975-1985) όλη η Σοβιετική Ενωση, από τη Λιθουανία μέχρι το Βλαδιβοστόκ έτρωγε πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια Αρτας!!! Η δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας είχε σαν αποτέλεσμα όλη η Αρτα να αναπτυχθεί οικονομικά και γρήγορα.(Tάσος Μπαϊλάφας και Ιωάννης Τίγκελης, Τεχνολόγοι ΔΕΗ, συνέντευξη, 2008).


Βιβλιογραφία: Σεραφείμ Ξενόπουλος: «Δοκίμιον περί Άρτης και Πρεβέζης», Άρτα, 1884. Κωνσταντίνος Γιαννέλος: «Τα Βυζαντινά Μνημεία της Άρτας». Υπουργείο Πολιτισμού: «Το πέτρινο γεφύρι της Αρτας». Δήμος Αρταίων: «Το γεφύρι της Αρτας», ιστοσελίδα. Δομή εγκυκλοπαίδεια: «Το Γεφύρι της Άρτας». Wikipedia: «Το γεφύρι της Άρτας». Χαράλαμπος Γκούβας: «Αναμνήσεις ενός Αρτινού και φωτογραφίες από τα έργα στο Γεφύρι της Αρτας»(1960-2009). Χαράλαμπος Γκούβας: «Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας», έκδοση 2009

πηγή: http://www.apiroshora.gr/2012/01/1602-1606.html

 

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Αγία Θεοδώρα της Άρτας AGIA THEODORA OF ARTA (GREECE)
 

Αγία Θεοδώρα της Άρτας AGIA THEODORA OF ARTA (GREECE)

Η Θεοδώρα, Βασίλισσα της Άρτας και κατοπινή Αγία, γεννήθηκε το 1210 στα Σέρβια. Ήταν κόρη του Ιωάννου Πετραλύφα, σεβαστοκράτορος και διοικητού της Θεσσαλίας και Μακεδονίας και τη μητέρα της την έλεγαν Ελένη και ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τις πηγές, οι Πετραλύφα ήταν οικογένεια Ιταλικής καταγωγής . Ήδη ...τον 11ο αιώνα αναφέρεται ότι ο προγονός της Πέτρος di Alifa {πόλη της νοτίου Ιταλίας κοντά στην Caserta}, πήρε μέρος στη πρώτη σταυροφορία.

Με τον θάνατο του πατέρα της μεταξύ 1224 - 1230, ο Δούκας της Ηπείρου Θεόδωρος ανέλαβε την προστασία της. Τον Θεόδωρο όμως μετά την ήττα του από τους Βουλγάρους το 1230 στη περιοχή μεταξύ Φιλιππούπολης και Ανδριανούπολης, διαδέχεται ο ανεψιός του Μιχαήλ Β΄, γιος του Μιχαήλ Α` Κομνηνού. Περνώντας από τα Σέρβια ο Μιχαήλ, συναντά τη Θεοδώρα, εντυπωσιάζεται από την ομορφιά της παντρεύονται τον ίδιο χρόνο και τη φέρνει μαζί του στη Ήπειρο. Η Θεοδώρα, φύση ιδιαίτερα ευαίσθητη και αφιερωμένη στο Θεό δεν μπορεί να ακολουθήσει τους κοσμικούς ρυθμούς ζωής του συζύγου της και γίνεται όλο και περισσότερο υπόδειγμα αφιερωμένης και φιλάνθρωπης βασίλισσας. Ίσως γι’αυτό και ο γάμος τους δεν είχε καλή έκβαση αφού ο Μιχαήλ την εγκατέλειψε για την Αρτινή αρχόντισσα Γαγγρινή, την οποία μάλιστα εγκατέστησε στα ανάκτορα. Η Θεοδώρα δεν μπορεί να το αντέξει και αυτοεξορίζεται. Για περίοδο πέντε χρόνων περιφέρεται στη περιοχή των Τζουμέρκων μαζί με τον πρωτότοκο γυιό της Νικηφόρο Κομνηνό και σαν απλή χωρική ζει από τα αγαθά που της προσφέρει η εξοχή. Σε αυτή την κατάσταση, και ενώ συνέλεγε χόρτα, λεπτομέρεια που ο βιογράφος της Ιώβ μοναχός μας μεταφέρει {λαχανευομένη}, την βρήκε ο ιερέας του χωριού Πρένιστα, σημερινό Κορφοβούνι.

Μόλις του αποκαλύπτει την ταυτοτητά της, την παίρνει μαζί του και στο πρόσωπο του βρίσκει παρηγοριά και συμπαράσταση. ΄Ομως ο λαός της Άρτας με επικεφαλής τους άρχοντές του, αγανακτισμένος από τη συμπεριφορά του Μιχαήλ, καταφέρνει να εκδιωχθεί η Γαγγρινή από τα ανάκτορα και να επανέλθει η Θεοδώρα. Από το σημείο αυτό ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Η ίδια συνεχίζει το έργο της φιλανθρωπίας που είχε ξεκινήσει ενώ ο Μιχαήλ επιδίδεται σε έργα μετανοίας. Την περίοδο αυτή, η Άρτα κοσμείται με ναούς και μοναστήρια από τα οποία τα πιό γνωστά είναι η Μονή Κάτω Παναγιάς, η Μονή του Αγίου Γεωργίου και η Μονή της Παναγίας της Παντάνασσας έξω από την Φιλιππιάδα. Είναι η έμπρακτη μετάνοιά του που εκφράζετια κατ’αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον αποκτούν άλλα τέσσαρα παιδιά τον Ιωάννη, το Δημήτριο, την Ελένη και την Άννα. Μετά τον θάνατο του Μιχαήλ και σχεδόν σαράντα χρόνια έγγαμου βίου, η Θεοδώρα περιβάλλεται το μοναχικό σχήμα, ζώντας για μια δεκαετία ως μοναχή στη μονή του Αγίου Γεωργίου, που κατά παράδοση ίδρυσε η ίδια και σήμερα φέρει το ονομά της. Εκοιμήθη πιθανόν το 1280 σε ηλικία 70 ετών και ετάφη στον νάρθηκα του ναού του Αγίου Γεωργίου, σημερινός ναός της Αγίας Θεοδώρας.

Η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου και είναι η πολιούχος της Άρτας. Στον ναό της βρίσκεται σε αργυρή λάρνακα το λειψανό της το οποίο με μεγαλοπρεπή λιτανεία περιφέρεται στους δρόμους της πόλεως τη μέρα της εορτής της. Επίσης, η Αγία παριστάνεται και σε τοιχογραφία αριστερά της πύλης της προσκομιδής στο καθολικό της μονής Κάτω Παναγιάς.

Ο αρχικός ναός ιδρύθηκε προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα όμως τιμά την Αγία Θεοδώρα της Άρτας, τη βασίλισσα και πολιούχο της, συνδέοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης. Ο αρχικός ναός κτίστηκε το 11ο αι. σε μορφή τρίκλιτης βασιλικής. Το 1270 η βασίλισσα Θεοδώρα ανακαίνισε την εκκλησία, που λειτουργούσε σαν γυναικείο μοναστήρι, και πρόσθεσε τον νάρθηκα και τα δύο αετώματα. Το 13ο αι. προστέθηκε ο εξωνάρθηκας και οι δύο πεσσοστήρικτοι παρανάρθηκες. Η βασίλισσα Θεοδώρα μετά τον θάνατο του συζύγου της μόνασε στην μονή μέχρι το τέλος της ζωής της.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κειμήλια που φιλοξενούνται στο ναό. Η φορητή εικόνα, κρητικής σχολή του Χριστού, που χρονολογείται το 1653 και είναι έργο του αργυροχρυσοχόου Αθ. Τσιμούρη. Δυο υπέροχες ασημένιες λάρνακες, με ανάγλυφη διακόσμηση, που περιέχουν τα λείψανα της Αγίας Θεοδώρας. Τέλος η αργυρεπένδυτη μεγάλη εικόνα της Αγίας, έργο του 17ου αι., της οποίας η ζωγραφική της έγινε πάνω σε λεπτό στρώμα χρυσού.

Στην είσοδο του ναού σώζεται η τάφος της Αγίας. Δεν σώζεται στην αρχική του μορφή, γιατί όταν τον άνοιξαν για να γίνει η αποκομιδή των λειψάνων αναγκάστηκαν να καταστρέψουν το μαρμάρινο περίβλημά του. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν σπασμένα κομμάτια διακοσμημένου μαρμάρου, που αποδείκνυε ότι ο τάφος είχε καταστραφεί από κάποιον ιερόσυλο παλαιότερα. Η σημερινή, τρίτη μορφή ανασυγκροτήθηκε με χρήση παλιών και νέων κομματιών και φέρει δυο ανάγλυφες πλάκες.

Η πλάκα που βλέπει στο εσωτερικό του ναού απεικονίζει ρόδακες, ανθέμια και δύο δράκοντες. Τεχνοτροπία θυμίζει δυτικές επιρροές.

Η πλάκα που βλέπει στο νάρθηκα του ναού απεικονίζει την Αγία Θεοδώρα και τον γιο της Νικηφόρο. Παραπλεύρως εικονίζονται και οι δύο αρχάγγελοι, που όπως είναι γνωστό αποτελούσας τους προστάτες των Κομνηνοδουκάδων, δεσποτών της Ηπείρου.

Και οι δύο πλάκες χρονολογούνται τον 13ο αι.
Δείτε περισσότερα

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Άγνωστοι γκρέμισαν το άγαλμα του "Εύζωνα"

Τον ορειχάλκινο ανδριάντα του «Τσολιά του 17», που τοποθετήθηκε πριν από 46 χρόνια στον κόμβο της δυτικής εισόδου της πόλης της Άρτας, γκρέμισαν άγνωστοι βάνδαλοι, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής, η οποία κάνει λόγο για προσβολή της ιστορικής μνήμης.
Πρόκειται για ένα ορειχάλκινο γλυπτό το οποίο κατασκευάστηκε το 1966 από τον γλύπτη Λευτέρη Βαλάκα. Στους κατοίκους της πόλης είναι γνωστό ως "ο Εύζωνας".
Ο Εύζωνας αποδίδεται την ώρα της μάχης. Φοράει τσαρούχια, φουστανέλα, χιτώνιο και το καπέλο με την χαρακτηριστική φούντα. Στην πλάτη του, φοράει σάκο εκστρατείας. Στα δυο του χέρια κρατά το τουφέκι του και εφ' όπλου λόγχη με το αριστερό πόδι προτεταμένο, είναι έτοιμος να ορμήσει προς τα εμπρός. Το γλυπτό ήταν τοποθετημένο πάνω σε τσιμεντένιο βάθρο, ενώ γύρω από αυτό έχουν τοποθετηθεί πέτρες και μικροί βράχοι.
Πάνω στη βάση του γλυπτού βρίσκεται εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην σχετική ανακοίνωση του δήμου, αναφέρεται ότι ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Δημήτρης Κέφης, από την πρώτη στιγμή που ειδοποιήθηκε από την αστυνομία, τα ξημερώματα της Κυριακής, βρέθηκε στο σημείο και φρόντισε με υπαλλήλους της αρμόδια υπηρεσίας για την μεταφορά του αγάλματος σε προφυλαγμένο χώρο του Δημαρχείου.
Σημειώνεται ότι το άγαλμα έχει υποστεί μικρές φθορές, από την πτώση του στο γκαζόν και αφού επισκευαστεί και συντηρηθεί από ειδικό συνεργείο, θα επανατοποθετηθεί στο σημείο όπου βρισκόταν.
Η πράξη αυτή, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «από όπου και αν προέρχεται, είναι απολύτως καταδικαστέα και γενικότερα τέτοιες πράξεις, δεν μπορεί παρά να μας προξενούν θλίψη και ανησυχία. Είμαστε βέβαιοι ότι εκφράζουμε το συναίσθημα των Δημοτών μας και ευχόμαστε να μην υπάρχουν τέτοια γεγονότα στο μέλλον. Οι Αρτινοί πολίτες, είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά και θα την διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη με εντολή του Δημάρχου Αρταίων, Γιάννη Παπαλέξη, θα κατατεθεί άμεσα μήνυση κατά αγνώστων για την κατάπτυστη αυτή πράξη».

πηγή: http://www.enikos.gr/society/244960,Arta-Agnwstoi_gkremisan_to_agalma_toy_E.html
 

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Στο φουλ οι μηχανές στα οδικά έργα

 Χρυσοχοΐδης στην Ιόνια Οδό

Στη Δυτική Ελλάδα θα βρίσκεται την Πέμπτη 19 Ιουνίου ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να ενημερωθεί για οδικά, λιμενικά και εγγειοβελτιωτικά έργα στις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.
Ο υπουργός Υποδομών θα επιθεωρήσει την πορεία κατασκευής των έργων της Ιόνιας Οδού και την σύνδεση του νέου λιμένα Πατρών με τις Παραγλαύκιες αρτηρίες. Στην Αιτωλοακαρνανία συγκεκριμένα θα βρεθεί στο  εργοτάξιο Αμβρακίας  – Ιόνια Οδός, το οποίο προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπως και όλη η Ιόνια Οδός, η οποία αναμένεται να παραδοθεί σε ενάμιση χρόνο.
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη κοντά στο Μεσολόγγι

Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού έφερε στο φως ποικίλα ευρήματα μεγίστης σημασίας που λόγω της αξίας τους αλλά και του πλήθους τους ανήγαναν τις εν λόγω ανασκαφές μεταξύ των σημαντικότερων στην Ελλάδα.
Τα ευρήματα παραπέμπουν σε αρχαία πόλη, την αρχαία Μακύνεια. Η θέση της αρχαίας Μακύνειας, πόλης της δυτικής Λοκρίδας και αργότερα της Αιτωλίας, ταυτίζεται κατά την επικρατέστερη άποψη με μικρή ακρόπολη που βρίσκεται στη θέση Παλαιόκαστρο, σε απόσταση τεσσάρων περίπου χλμ. βορειοανατολικά του Αντιρρίου.
Μέσα από έρευνες σωστικού χαρακτήρα, και κυρίως τις ανασκαφές που διενεργούνται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της πόλης στο πλαίσιο της κατασκευής της Ιόνιας Οδού, έχουν έρθει στο φως εκτεταμένα κτιριακά κατάλοιπά της, τα οποία ανήκουν τόσο στον κύριο οικισμό, όσο και σε πολυάριθμες άλλες εγκαταστάσεις στην περίμετρό της.


Πηγή: Στο φουλ οι μηχανές στα οδικά έργα: Χρυσοχοΐδης στην Ιόνια Οδό | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/159826#ixzz350O1fwn5

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Mουσικό φεστιβάλ στην Άρτα CLOCKWORK CASTLE FEST

To Σάββατο 14 Ιουνίου 2014 πραγματοποιείται στην Άρτα το CLOCKWORK CASTLE FEST με τη συμμετοχή της αγαπημένης μπάντας του αρτινού κοινού των LAST DRIVE, των καναδών ΕLEPHANT STONE και των αρτινών GHOSTDANCE the Band.
απο: http://www.monoplio.gr/index.php/mxoystis/1797-ena-megalo-mousiko-festival-stin-arta-clockwork-castle-fest

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΠΑΛΙΑ ΑΡΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΡΤΑΣ

Η σελίδα αυτή δεν δημιουργήθηκε από κρατικό φορέα.
Είναι δημιούργημα (ερασιτεχνών ) Αρτινων που αγαπούν των τόπο τους, και έχει ως σκοπό την προβολή της ιστορίας του πολιτισμού και τα αξιοθέατα της όμορφης πόλης μας.